top of page

En Vecka Fri Från Våld

19 - 25e November 2023

En Vecka Fri Från Våld är från början "ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna" för att belysa och uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och infaller under vecka 47, 2023. 

Därför har vi på Tjejjouren Norrköping i samarbete med MÄN Norrköping, Norrköpings Zontaklubb, Kvinno- och Tantjouren Norrköping, Rädda BarnenBOJ Östra Östergötland och Brottsofferjouren Östergötland valt att ta initiativet på lokal nivå och arrangera En Vecka Fri Från Våld i Norrköping. 

Aktiviteter arrangerade av Tjejjouren Norrköping

Hedersvåld kopplat till flickors sårbarhet och utsatthet - föreläsning

Sara Mühling, sakkunnig och flera års erfarenhet i frågor om hedersvåld både på Länsstyrelsen och Rädda Barnen, föreläser om unga flickors sårbarhet kopplat till att hamna i beroende och kriminalitet.

 

Sara arbetade tidigare som sakkunnig i det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen Östergötland. Hon är också den som startade Det handlar om kärlek och Kärleken är fri på Rädda Barnen och ledde det arbetet i nio år som nationell samordnare/huvudprojektledare. En samverkansmodell för olika frivilligorganisationer och myndigheter både på lokal och nationell nivå kring hedersrelaterat våld och förtryck, och som kom att spridas till mer än 100 kommuner. Hon är också grundare av Tjejjouren Norrköping som snart byter namn till Tjejjouren Öst. 

Var: Mellanrummet, Stadsbiblioteket

När: kl. 18.00-18.45 | Måndag 20/11

Öppet hus hos Tjejjouren Norköping

Tjejjouren Norrköping håller i öppet hus i sina lokaler. Kom förbi, ta en fika och mingla med andra, få information om verksamheten, ställ frågor till volontärer, ordförande och andra från styrelsen!

Var: Tjejjouren Norrköpings lokaler, Gamla torget 4

När: Tisdag 21/11 från kl. 13 - 18, 23/11 från 14 - 18, fredag 24/11 från 18 - 20

Brottsutredningar, mäns våld mot kvinnor - Föreläsning

Polis Sara Saks och Mikael Bergman – Gruppchefer på Brott i nära relation håller i en föreläsning om Brottsutredningar med fokus på mäns våld mot kvinnor.

Var: Mellanrummet, Stadsbiblioteket

När: Kl. 16.00-16.45 | Onsdag 22/11

föreläsare: Anna Lidén, "Inte Din Hora"

Anna Lidén är föreläsare och författare. Hon är uppvuxen i Stockholm men bor nu Uppsala med man och två barn. Hon är styrelseledamot i föreningen Intedinhora och släpper sin första bok i februari nästa år.

 

Anna har varit utsatt för våld i nära relation, kommersiell sexuell exploatering och har missbrukat både droger och alkohol. Efter en tio år lång kamp mot psykisk ohälsa är hon nu fri från emotionell instabil personlighetsstörning och PTSD samt nykter och ren. Idag kämpar hon för att kvinnor utsatta i kommersiell sexuell exploatering ska få bättre hjälp och stöd.

Var: Mellanrummet, Stadsbiblioteket

När: 16.00-17.00 | 24/11

“Jag ville bara att du skulle veta”, trailer för radiodokumentär om grooming + LivePod med “Helt Jävla Seriöst!”

Kärlek kan hända var som helst, när som helst. Det var i alla fall det Mathilda tänkte när hon träffade vad hon trodde var hennes livs kärlek online när hon var femton. Han sa sådana där saker som en femtonåring ville höra. Haken? Han var femton år äldre och hon undrade varför det skulle stå i vägen för ‘riktig’ kärlek. När hon fyllt arton slutade han svara och det var inte förrän flera år senare som hon förstod att deras så kallade relation kanske inte betytt lika mycket för henne som för honom.

 

Under kvällen gästar Mathilda och Nelly från Tjejjouren Norrköpings nystartade podcast 'Helt Jävla Seriöst!' Stadsbiblioteket och spelar upp en teaser för "Jag ville bara att du skulle veta", en radiodokumentär producerad av Helt Jävla Seriöst! om Mathildas egna erfarenheter av grooming. 

Var: Mellanrummet, Stadsbiblioteket

När: 17.10-17.45 | 24/11

Hela programmet hittar du här

Presskontakt

Sara Mühling, ordförande 

sara@tjejjourennorrkoping.se 

Mathilda Leksborg, Kommunikatör & Podcastansvarig 

mathilda@tjejjourennorrkoping.se 

öppet hus

Illustration & Grafik

Mathilda Leksborg, Grafik

Elin Tapper, Illustration 

bottom of page